2 Prominente Loterij Exploitanten Beboet door Kansspelautoriteit

Nieuws

2023-06-02

Benard Maumo

De Kansspelautoriteit (KSA) heeft aan twee sancties opgelegd toonaangevende loterij-exploitanten in Nederland de Nationale Postcode Loterij en Vrienden Loterij. De toezichthouder heeft de bedrijven opgedragen te stoppen met het leveren van loterijspellen die niet in hun respectieve licenties zijn gespecificeerd. Op het niet naleven van deze richtlijnen staat een wekelijks terugkerende boete van € 250.000 per week, die kan oplopen tot € 1 miljoen.

2 Prominente Loterij Exploitanten Beboet door Kansspelautoriteit

De boetes zijn het resultaat van een diepgaand onderzoek naar de soorten online loterijspellen de twee loterijbedrijven leveren hun spelers. Op de eerste rekening de Kansspelautoriteit heeft de Nationale Postcode Loterij schuldig bevonden aan het leveren van spellen die niet onder deze categorie vallen. De spellen omvatten:

  • Afspraak of geen afspraak
  • Koffer jacht
  • EEN tegen 50
  • Verplaats die vrachtwagen.

De Friends Lottery biedt zijn spelers Games Lottery aan, waar gamers FriendsLottery Millionaires, Bingo Crush en Club-man kunnen spelen. 

KSA verklaarde na het onderzoek dat er een duidelijk onderscheid is tussen loterijen en gevaarlijkere kansspelen.

De regelaar zei:

 "Voor beide kansspelen is een andere vergunning nodig. Online mogen loterijen niet worden aangeboden; het is alleen toegestaan om deelnametickets ('lots') via internet te verkopen. Het – bijvoorbeeld – online aanbieden van spellen die gekoppeld zijn aan een loterij is verboden. De wet staat dit niet toe. De KSA blijft ervoor zorgen dat loterij en online kansspelen gescheiden blijven."

Aanvankelijk had de KSA publiekelijk verklaard de Wet KOA strikt te zullen naleven, gelanceerd in oktober 2021 om de Nederlandse gokwereld te herstructureren. Onlangs zei KSA dat de nieuwe wet de meeste gamers met succes had weggeleid van niet-gereguleerde goksites. Daarnaast verwacht de toezichthouder dat de Nederlandse iGaming-markt een jaarlijkse groei van 13 tot 15% zal laten zien. 

Het is belangrijk op te merken dat de nieuwste loterijboetes niet geheel nieuw zijn Nederland. De toezichthouder heeft onlangs Shark77 (€ 900.000), Joi Gaming (€ 400.000) en Bingoal (€ 350.000) beboet. Ook Equinox Dynamic uit Curaçao en Domiseda en Partners uit Slowakije kregen elk een boete van € 900.000.

Bovendien heeft KSA boetes ter waarde van € 26 miljoen opgelegd aan vijf andere gokbedrijven, waaronder:

  • N1 Interactief (€ 12,64 miljoen)
  • Videoslots (€ 9,87 miljoen)
  • Betpoint-groep (€ 1,78 miljoen)
  • Probe-investeringen (€ 1,12 miljoen)
  • Fairload (€ 900.000)

Laatste nieuws

BetGames lanceert zijn inaugurele online loterijspel Instant Lucky 7
2023-08-07

BetGames lanceert zijn inaugurele online loterijspel Instant Lucky 7

Nieuws