Nieuws

November 29, 2022

Hoe loterijkansen te berekenen

Jasper de Vries
WriterJasper de VriesWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Wiskundige berekeningen zijn handig bij het onderzoeken van de kans op het winnen van een loterijjackpot of andere lagere prijzen. Evenzo vertrouwen de meeste deskundige gokkers op berekeningen wanneer ze worden geconfronteerd met een beslissing over welke loterij ze willen spelen. Geïnformeerde berekeningen zijn ongetwijfeld de enige manier om de winkans van een loterij te beoordelen.

Hoe loterijkansen te berekenen

De formule voor het berekenen van loterijkansen kan een beetje ingewikkeld zijn en vereist kennis van enkele geavanceerde wiskundige concepten. Echter, een betrouwbare loterij ranking site komt spelers te hulp die niet bereid zijn de lange berekeningen te doorstaan voordat ze de beste online loterijen kiezen. Echter, gokkers die geïnteresseerd zijn om de berekeningen zelf uit te voeren, kunnen deze gids volgen.

De Formule

De variabelen die nodig zijn om de winkansen voor een loterij te berekenen, zijn het totaal aantal mogelijke lotnummers (n) en het aantal gekozen winnende lotnummers (r).

De formule is n!/r!*(nr)! Waar het uitroepteken de faculteitsfunctie aangeeft.

Een eenvoudige manier om de formule te begrijpen, is door een voorbeeld te gebruiken. Voor een loterij waarbij gokkers twee nummers moeten kiezen uit een mogelijke vijf cijfers, worden de winkansen berekend als 5!/2!*(5-2)! Dat komt neer op 120/12, wat gelijk is aan 10. De kansen om de loterij te winnen wordt dus 1 op 10.

Wanneer de formule gebruiken?

De formule is alleen van toepassing wanneer de wedders ticketnummers in willekeurige volgorde mogen selecteren. Met andere woorden, een winnend lot heeft dezelfde nummers als die op de trekking. Dat is ongeacht de volgorde waarin de nummers worden getrokken. Loterijen met een beperking in de volgorde van selectie gebruiken een andere formule die complexer is en meestal resulteert in slechtere kansen.

Sommige loterijen kunnen ook speciale regels hebben die de formule ongeldig maken. Een loterij kan bijvoorbeeld een uniek nummer bevatten dat moet worden gekozen uit een aparte kleine pool van nummers voor de jackpot. De formule verandert in zo'n geval wat betreft het vinden van de werkelijke waarde van n en r, maar de algemene formule blijft hetzelfde.

De kans berekenen om de winnende nummers te kiezen

De bovengenoemde formule geeft de winkansen aan, ervan uitgaande dat een gokker slechts één ticket koopt. De kansen verbeteren echter met elke extra aankoop voor dezelfde trekking, daarom kopen elite-gokkers vaak veel tickets of sluit je aan bij loterijsyndicaten. Met name de formule voor het berekenen van de winstkansen bij het spelen van meerdere tickets is eenvoudig. 

Gokkers hoeven alleen het aantal tickets af te trekken van de winstkansen van één ticket en het resultaat vervolgens te delen door de winstkansen voor één ticket.

Verhoogt deelname aan veel trekkingen de winkansen van een gokker?

De resultaten van elk loterij trekking zijn meestal onafhankelijk van eerdere resultaten. Dat betekent dat meerdere keren spelen niet noodzakelijkerwijs de winkansen vergroot bij een bepaalde trekking. Aan de andere kant verkleint het niet kopen van een kaartje de winkansen van spelers. Dat betekent dat het spelen in meer trekkingen of loterijen technisch gezien de winstkansen vergroot. 

De wiskundige voordelen zijn echter enigszins onbeduidend ten opzichte van de kans om te winnen in een bepaalde trekking. Daarom zijn de kosten van het kopen van voldoende tickets om het wiskundige voordeel te behalen ook het risico niet waard.

Laatste gedachten

Alle berekeningen die worden gemaakt om de inning-kansen te bepalen, zijn niets meer dan getallen. Het spelen van de loterij is gebaseerd op geluk en gokkers kunnen winnen, ongeacht hoe goed of slecht de kansen zijn. Experts raden aan om winkansen alleen te gebruiken om geschikte online loterijen te kiezen, en niet om financiële beslissingen te nemen over hoeveel te gebruiken op tickets. Gokkers moeten ook rekening houden met de kosten van het kopen van loten tegen de winstkansen bij het kiezen van een loterij die geschikte kansen biedt.

About the author
Jasper de Vries
Jasper de Vries
About

Jasper de Vries, afkomstig uit het bruisende Utrecht, staat in Nederland bekend om zijn talent om online casino content aan te passen voor het Nederlandse publiek. Zijn nauwkeurige aandacht voor lokale nuances zorgt voor een vlekkeloze gelokaliseerde speelervaring.

Send email
More posts by Jasper de Vries
undefined is not available in your country. Please try:

Laatste nieuws

Winnende Powerball-nummers voor 22 april-trekking met een jackpot van $ 115 miljoen op het spel
2024-04-23

Winnende Powerball-nummers voor 22 april-trekking met een jackpot van $ 115 miljoen op het spel

Nieuws