Nieuws

March 14, 2023

433 jackpotwinnaars in één loterijtrekking - is het ongeloofwaardig?

Jasper de Vries
WriterJasper de VriesWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher

Berichten dat 433 personen in de Filippijnen de hoofdprijs hadden gewonnen van een door de overheid gesteunde lotto, in totaal 236 miljoen pesos (ongeveer US $ 4 miljoen), zorgden ervoor dat meer dan een paar mensen stopten.

433 jackpotwinnaars in één loterijtrekking - is het ongeloofwaardig?

Dit heeft, enigszins voorspelbaar, geleid tot verzoeken om een onderzoek naar de oorsprong van dit "bijna onmogelijke" resultaat. Dit scenario is echter niet zo vergezocht als het lijkt als je rekening houdt met enkele grondbeginselen van waarschijnlijkheid en de menselijke aard.

Hoe werkt de loterij?

In wezen is het vrij eenvoudig. Mensen betalen een paar dollar voor een loterijticket met een reeks getallen erop gedrukt. De loterij, die meestal wordt uitgevoerd door een staat of lokale overheid, selecteert elke dag willekeurig een verzameling getallen. Als uw cijfers overeenkomen met die op het loterijticket, verdient u een deel van de opbrengst terwijl de overheid de rest houdt.

Je hebt een kans van 1 op 13.983.816 het winnen van de jackpot in een loterij wanneer u zes cijfers kiest uit een selectie van 49 nummers. Er is een kans van één op bijna 14 miljoen dat het gebeurt. U hoopt misschien maar één keer in de 269.000 jaar te winnen als u eenmaal per week loten koopt.

Maar de ongelukkige waarheid is dat de kansen in verschillende loterijen aanzienlijk slechter zijn dan wat zojuist werd genoemd. Mega Millions, een grote loterij met meerdere staten, met een kans van ongeveer 1 op 175.711.536.
Gezien het aantal mensen dat de loterij wint, kunnen sommigen met 175.711.536 kansen als gelukkigen worden beschouwd.

Meerdere loterijwinnaars — Zijn 433 jackpots mogelijk?

Er is geen manier om de werkelijke kansen op het ontvangen van een van de 433 winnende tickets te berekenen zonder te bepalen hoeveel tickets er zijn verkocht.

Deze week werd een belachelijk lage schatting van "één op één gevolgd door 1.224 nullen" op grote schaal verspreid op basis van de veronderstelling dat er 10 miljoen kaartjes zouden worden verkocht. Je hebt een grotere kans om 2.000 keer achter elkaar kop te krijgen met een standaard munt dan zo vaak kop te krijgen.

Er zijn veel gegevens over psychologische theorieën en gedrag waar deze benadering geen rekening mee houdt. Er zijn 28.989.675 mogelijke combinaties van getallen, maar deze berekening houdt in dat elke persoon die een kaartje koopt een gelijke kans heeft om een van die getallen te kiezen.

Sommige combinaties zijn veel prominenter dan andere over de hele wereld.

Daarom, het gebruik van een generator voor willekeurige getallen wordt sterk aangemoedigd door de meeste experts uit de industrie wanneer dit praktisch is. Hoewel het je kansen om de winnende nummers te halen niet vergroot, kan het de kans verkleinen dat je de pot met anderen deelt als je wint. 

Is de loterij gedupeerd?

De verkoop van 433 winnende loten biedt niet eens voldoende bewijs van onwettigheid om verder onderzoek te rechtvaardigen. Het zou intrigerend zijn om te weten te komen hoeveel individuen deze specifieke reeks nummers in de afgelopen weken hebben gekocht of dat andere numerieke configuraties ook honderden tickets verkopen.

Waarschijnlijk is dit cijfer niet ongewoon, gezien anekdotische informatie van eerdere loterijen.

We moeten ook rekening houden met de duizenden en duizenden identieke loterijen die jaarlijks wereldwijd worden gehouden, waarvan de overgrote meerderheid nooit in het internationale nieuws wordt vermeld. Hoewel het uiterst onwaarschijnlijk is dat dergelijke resultaten in een enkele loterijtrekking voorkomen, is het zeker niet onmogelijk om in een enkele loterij voor te komen.

Samenzweringstheorieën zijn er in overvloed wanneer iemand een loterij wint. Toch is het meest prominente voorbeeld toen FC Barcelona-grootheid Xavi kort na zijn verhuizing naar Qatar een geheime loterij won.

Het is echter vrij waarschijnlijk dat de enige echte statistische eigenaardigheid die hier in het spel is, is dat de indruk van willekeur van zoveel mensen hen ertoe aanzette om hetzelfde nummerpatroon te volgen. Toch is het waarschijnlijk geen goed idee om meteen een lot te kopen.

Bovendien moet u niet vergeten dat de kans dat de gelukscombinatie in de Filipijnse loterij wordt getrokken, niet kleiner is dan bij elke andere combinatie. De kans dat de nummers 9, 18, 27, 36, 45 en 54 worden gekozen, is identiek aan die van andere nummers, zoals 1, 18, 19, 28, 30 en 46.

Een snelle lijst met ongebruikelijke loterijwinnaars

Natuurlijk is elke loterijtrekking een groot probleem voor de winnaars, en elke jackpot is een reden voor een feestje, maar zo nu en dan komen er getallen binnen die gewoon te ongewoon zijn om te negeren. Er zijn meerdere winnaars, of het cijferpatroon is zeer onregelmatig. Enkele ongelooflijke eerdere resultaten staan hieronder vermeld.

133 mensen kraken de jackpot

Op zaterdag 14 januari 1995, 133 spelers deelden een Lotto-prijs van £ 16,2 miljoen nadat ze de cijfers 7, 17, 23, 32, 38 en 42 hadden bereikt. Zijn deze ogenschijnlijk willekeurige nummers per ongeluk gekozen door zoveel kaartkopers? Het bleek dat ze allemaal in de middelste kolommen van de playslip stonden. Elke winnaar kreeg een aanzienlijk bedrag van £ 122.510.

Een beetje Lotto Déja Vu

Toen de nummers 4, 15, 23, 24, 35 en 42 werden getrokken in de Bulgaarse loterij op 10 september 2009, werd internationale aandacht gevestigd op het evenement. Normaal gesproken zouden er geen wenkbrauwen fronsen, maar de vorige trekking was vier dagen geleden en er waren ook identieke nummers verschenen. Het kiezen van dezelfde cijfers die onlangs zijn verschenen, is naar verluidt een gemeenschappelijke strategie onder veel spelers; terwijl niemand op 6 september won, deelden een recordhoogte van 18 mensen de volgende week de hoofdprijs. De kans dat dit gebeurt bij de Bulgaarse loterij wordt geschat op één op de vier miljoen.

gelukkige zeven

Hoewel niemand de jackpot won bij de Lotto-trekking van woensdag, wonnen 4.082 mensen door de vijf hoofdnummers te matchen. 

  • Op 15 maart 2017 kwamen slechts 30 mensen die kaartjes kochten en hun nummers controleerden, overeen met alle vijf de sleutelnummers. 
  • Vijf van de meest prominente nummers, 7, 14, 21, 35, 41 en 42, zijn veelvouden van zeven, vaak beschouwd als een gelukscijfer.
  • Vanwege de variabele aard van de uitbetaling van het Match 5-prijsniveau op basis van het totale aantal overwinningen en de potgrootte, ontvingen alle winnaars in deze categorie £ 15 per stuk.
  • Ze hadden de prijs misschien onder die 4.082 spelers verdeeld als de 41 een 28 was geweest, op voorwaarde dat ze er allemaal voor hadden gekozen om opeenvolgende veelvouden van zeven te spelen.

Wat dit ons allemaal laat zien

Omdat er zoveel loterijen zijn en de winnaars willekeurig worden gekozen, is het vrijwel zeker dat er af en toe bizarre of toevallige uitkomsten zullen opduiken. Dit komt door de willekeurige aard van het tekenproces. Spelers die hun nummers kiezen op basis van trends of eerdere resultaten hebben een grotere kans om te winnen. Toch laten onverwachte tekeningen als deze zien dat veel andere deelnemers dezelfde strategie hanteren.

Het is het beste om dergelijke reeksen te vermijden en te kiezen in plaats van iets meer willekeurig, omdat het hierdoor minder waarschijnlijk is dat je een grote beloning met iemand anders moet delen als je nummers worden gekozen. Omdat elke mogelijke combinatie een gelijke kans heeft om getrokken te worden, is het helemaal aan jou om je nummers te selecteren zoals jij dat wilt. Voor de volgende grote trekking kunt u uw nummers online kiezen of door een geautoriseerde winkel te bezoeken.

About the author
Jasper de Vries
Jasper de Vries
About

Jasper de Vries, afkomstig uit het bruisende Utrecht, staat in Nederland bekend om zijn talent om online casino content aan te passen voor het Nederlandse publiek. Zijn nauwkeurige aandacht voor lokale nuances zorgt voor een vlekkeloze gelokaliseerde speelervaring.

Send email
More posts by Jasper de Vries

Laatste nieuws

Van kraslot tot jackpot: de overwinning van een vrouw uit South Carolina van $ 300.000
2024-04-15

Van kraslot tot jackpot: de overwinning van een vrouw uit South Carolina van $ 300.000

Nieuws